Veenendaal - De Jongerenraad Veenendaal maakt zich zorgen over het gebrek aan afvalbakken en de overvolle afvalbakken. Daarover heeft ze een advies naar het college van burgemeester en wethouders geschreven.
‘’De volle afvalbakken vormen een probleem omdat men hierdoor sneller geneigd is om hun afval alsnog op straat te gooien. Vaak zien we dat er rondom volle afvalbakken rotzooi ligt wat in de afvalbak gegooid had kunnen worden op het moment dat deze niet vol was,’’ stelt Jongerenraad-voorzitter Marc-Jan van Dam. Maar het gaat hem met name over het tekort aan bakken.‘’
Vooral in deze tijden met het coronavirus, zijn vooral jongeren steeds vaker buiten. Waar men normaal gesproken een activiteit onderneemt gaan er nu steeds vaker jongeren in het park zitten of bijvoorbeeld een rondje lopen. Dan is het nog belangrijker dat er op deze plekken voldoende mogelijkheid is om afval te kunnen weggooien.‘’ Men nam zelf de proef op de som: ‘’Op het moment dat er een fietstocht afgelegd wordt van Veenendaal West tot Veenendaal Oost, bijvoorbeeld voor werk of school, worden er maar vier afvalbakken langs de weg gezien in tweetallen.
Dit terwijl dit een fietstocht is van maar liefst 15 tot 20 minuten waar veel jonge scholieren gebruik van maken. Ook staan deze afvalbakken erg afgedekt, waardoor deze nog minder makkelijk te gebruiken zijn. Tijdens een wandeling in Veenendaal Oost langs de Groene Grens van gedurende anderhalf uur worden er maar twee prullenbakken gezien. Wij zijn van mening dat in beide gevallen er veel wandelaars en fietsers zullen zijn die kiezen voor de gemakkelijke weg: hun afval op straat gooien.‘’
Meer afvalbakken
Daarom pleit de Jongerenraad voor meer afvalbakken: ‘’Op het moment dat iemand meerdere afvalbakken tegenkomt tijdens een fiets- of wandelroute zou deze persoon ook eerder zijn afval in deze afvalbakken gooien. Zeker in deze tijden zullen er steeds meer mensen, en vooral jongeren, de natuur gaan opzoeken. Het is erg belangrijk dat onze natuur hierdoor niet word vervuild door zwerfafval.’’Nieuwe bakken moeten komen op drukke fiets- en wandelpaden en bij populaire natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld het stadpark en de fietspaden rondom middelbare scholen.
Reactie plaatsen
Reacties